ALTAFULLA
De eerste 6 jaar van mijn verblijf in Catalonië heb ik (Leny) in Altafulla gewoond. Hoe kom je daar terecht? Wel, heel lang geleden gingen mijn man en ik met een busreis naar Malgrat de Mar. Het was mei en we hadden vrijwel iedere dag regen en konden geen kant op. Op een dag was er een excursie gepland naar Poble Espanyol in Barcelona. Hoe zuidelijker we kwamen, hoe zonniger en warmer het werd.
Weer terug in het hotel was het in Malgrat nog steeds druilerig. Dit bracht ons op het idee om eens met een caravan op vakantie te gaan, dan zouden we vrij zijn om verder te trekken als het weer tegenviel.
Het volgende najaar hebben we een caravan gehuurd en namen ons voor om nu eens in Frankrijk te blijven. Op een idyllische camping op een eilandje in Saumur in de Loire aan de voet van een kasteel, vonden we een mooie plek. Toen we de volgende ochtend wakker werden goot het echter zo erg dat we amper uit de caravan durfden. De weersvoorspellingen waren niet erg gunstig, maar hé, we waren met de caravan, dus konden verder trekken. Via Bordeaux toch weer in Spanje terecht gekomen. Eerst aan de Costa Brave, maar daar was in september het seizoen duidelijk al voorbij, dus zakten we verder zuidwaarts naar de Costa Dorada, waar we een prachtige camping vonden, direct aan het strand: Tamarit Park. Toen nog redelijk kleinschalig, leuk klein supermarktje met vers brood, afhaal van gegrilde kip op bestelling etc. En je kon met de caravan vrijwel op het strand staan, slechts gescheiden door een klein muurtje.
Het dichtst bijzijnde dorp is Altafulla. We hebben jarenlang een aantal maal per jaar op die camping gestaan, net zo idyllisch als in Frankrijk, ook aan de voet van een kasteel, dat ’s avonds prachtig verlicht is.

In de loop der jaren leerden we mensen kennen die daar woonden en bouwden zo een vriendenkring op. Toen we eindelijk toe waren aan emigratie was de keuze voor de omgeving om te gaan wonen dan ook niet moeilijk.

ALTAFULLA is een schattig dorpje met toen nog maar ca 3000 inwoners. Het is verdeeld in 3 gedeelten. Het oude dorp, tegen de berg aan, met een prachtig kasteel en kerk als hoogtepunt,

leuke straatjes met winkeltjes en restaurantjes, maar ook een moderne villawijk met prachtige huizen. En niet te vergeten een 5 sterren hotel, goed geïntegreerd, midden tussen de smalle straatjes.

Dan is er het gedeelte bij het strand met het pleintje “els Vents” als middelpunt. Hier staat een kerk en rondom het plein winkels en veel horeca, waaronder tegenwoordig ook nog een zeer luxe hotel. Langs het strand loopt een mooie boulevard met uitsluitend lage bebouwing, veelal nog de originele vissershuisjes, waarin nu appartementen voor toeristen en restaurants zijn gevestigd.

Aan de noordkant van het strand zie je huizen tegen de berg aan hangen. Dat is het derde gedeelte van Altafulla: “els Munts”, (de

bergen). Daar hebben wij toen een leuk huisje gevonden, een smal rijtjeshuis met klein eigen tuintje en een grote gemeenschappelijke tuin met zwembad, waar we heerlijk hebben gewoond. De urbanisatie heette: “ el Mirador” en inderdaad, vanaf het plein naast de urbanisatie, en vanuit de woningen die op het zuiden zijn gebouwd, heb je een schitterend uitzicht over het dorp en het strand, met als hoogtepunt de twee kastelen, één bij de camping en de andere boven het oude dorp.
Vrijwel alle winkeltjes zijn in handen van de autochtone bewoners, die ’s winters de boel sluiten en zich terugtrekken boven in het oude dorp. Het is nog steeds een vrij gesloten gemeenschap, maar wij mochten wel lid worden van de seniorenclub die iedere maand een gezellig etentje met dansen na, organiseerde.
Ook zijn we een aantal jaren aanwezig geweest bij de activiteit in maart, waar een heerlijke stoofschotel wordt geserveerd. Iedereen krijgt een grote pot met vlees, aardappelen en groente. Muziek en dansen als toetje.
In mei is er altijd een gigantische paella vol met marisco en in september wordt er een avond georganiseerd, waar wel een maaltijd wordt geserveerd, maar de levende muziek later het belangrijkste onderdeel is. Uiteraard worden ook de andere festiviteiten opgeluisterd met levende muziek en niet te vergeten overgoten met wijn, bier en likeur bij de koffie!
Hiernaast is er ieder jaar een markt met oude ambachten, waar mensen uit de hele provincie hun waren te koop aanbieden en een internationale markt waar diverse nationaliteiten hun specialiteiten tonen en laten proeven. Nederland is daar ook ieder jaar aanwezig.
Het is een heel levendig en welvarend dorp, wat zich ook vertaalt in de huizenprijzen bijvoorbeeld. De crisis heeft amper invloed hierop gehad.
Ik vergeet haast nog de “Vila Romana” te vermelden, die aan het begin van “els Munts” ligt. Het buitenverblijf van de hoge Piet die destijds, zo’n slordige 2000 jaar geleden, in Tarragona zijn zetel had. Wij zijn er met een groep NCT leden geweest en kregen een heel leuke rondleiding. De gids was verkleed als een dame uit de Romeinse tijd en gedroeg zich ook zo. Wij kregen allemaal een tuniek aan. Het was heel interessant en vermakelijk. Uiteraard gebeurt dit alleen als men in groepsverband komt.
Ik zou zeggen: plan eens een dagje Altafulla, het is echt de moeite waard.

http://www.altafullaturisme.cat/en/