Een aantal jaren geleden werden mijn echtgenote en ik attent gemaakt op een woning, half gerenoveerd, die te koop stond in het dorpje Creixell.

Een bezichtiging volgde waarbij wij ook te tijd namen om het dorp zelf te verkennen. Tot koop van die woning is het toen niet gekomen.

Toen wij later, na onze emigratie, op zoek gingen naar een woning om ons definitief te vestigen, hebben we diverse woningen in diverse plaatsen bekeken, maar niets paste bij onze wensen en mogelijkheden. Totdat wij toch een huis op een ruim perceel vonden. En waar was dat? Juist, in Creixell.

Creixell is een oud vissersdorpje met een oppervlakte van 10 km2, gelegen op een soort heuvel van zo’n 50 meter hoogte. In het dorp zijn ca. 3500 vaste bewoners ingeschreven, maar dit aantal neemt aanzienlijk toe in de zomermaanden als de eigenaars van een tweede woning hun intrek nemen in hun vakantiehuis.

Daarnaast zijn er langs de kust een viertal campings. De gasten hiervan trekken bijna alleen maar naar het strand en naar de aan de doorgaande weg, de N340, gelegen supermarkten, waaronder o.a. de Lidl en de Aldi. In het dorp zelf kom je hen zelden tegen.

 

 

 

Het strand heeft een lengte van bijna twee kilometer en bestaat uit zeer fijn zand dat zeer geleidelijk overloopt in het kristal heldere water van de zee en is daarmee zeer kindvriendelijk. Aansluitend aan het strand ligt het beschermd natuurgebied “El Grog”. In het oude centrum vind je twee monumentale panden; De kerk en het kasteel.

 

 

 

La Església de Sant Jaume (Sint Jacobus) is een kerk gebouwd in een mengeling van gotische en renaissance stijlen. Opgericht in 1559 maar sinds dat jaar diverse malen verbouwd en uitgebreid. Opmerkelijk zijn de muurschilderingen uit de 17e eeuw met de afbeeldingen van Santa Tecla en Santa Llúcia. Vermeldingswaardig is de restauratie van de klokkentoren door Josep Maria Jujol, een naaste medewerker van de wereldberoemde architect Gaudi.

 

 

 

 

 

Het kasteel van Creixell bevindt zich in het oude centrum, in dezelfde straat als de kerk. De oudste overblijfselen dateren uit de late elfde eeuw, maar hetgeen thans te zien is van na de zestiende eeuw. Het is veelhoekig, voorzien van kantelen, rond een open binnenplaats en omgeven door een hoge en indrukwekkende helling. Op dit moment is er een dorpshuis in gevestigd.

Pal naast de kerk kunt u op het terras van bar/tapparia El Nou Mirador genieten van een fantastisch uitzicht over een gedeelte van het dorp, strand en zee.

 

 

Qua ligging is Creixell voor ons ideaal. De wereldsteden Barcelona en Tarragona op betrekkelijk korte afstand; vliegveld El Prat op 70 kilometer, vliegveld Reus op 30 kilometer afstand.

Kortom Creixell is een dorpje waar wij nog heel lang willen genieten van het leven in Spanje.

 

Ferdi Michels (voorzitter Nederlandse Club Tarragona)