Een kijkje in de keuken bij…Martin Küpers

Achter ieder clublid van de Nederlandse Club zit een lang en vaak ook interessant verhaal. En weetjes die nog niet iedereen kent. In deze eerste aflevering van deze serie bezoeken we Martin Küpers (52). We zitten in de kantine van zijn gloednieuwe kantoor in Calafell vanuit waar hij zijn bedrijf Recruit4Work SL runt.

Waarom woon jij aan de Costa Daurada?
‘Onze wens was om naar Spanje te verhuizen, omdat mijn vrouw Lonneke graag terug wilde, ook omdat haar ouders eerder in Spanje kwamen wonen. Dat wilde ik ook wel, maar ik dacht: daar hebben we toch het geld niet voor? Die denkfout maken veel mensen, zo van: later als ik veel geld heb, ga ik in Spanje wonen. Toen ik een baan vond, konden we verhuizen. Onze eerste woonplaats was Coma-Ruga, daar woonden we bovenop een berg. Een prachtig uitzicht, maar absoluut niet praktisch want je moet alles met de auto doen. Plus de woning had geen kachel. Daarna zijn we in een rijtjeshuis gaan wonen in Bonavista Platja, El Vendrell. Maar dat voelde toch op een gegeven moment niet echt als The Spanish Dream, vanwege de kleine tuin. Na een kleine zoektocht vonden we een mooie casa met een grote lap grond eromheen, in Urbanización Bellamar in Calafell. Daar wonen we nog steeds. Met maar liefst 5 slaapkamers, een zwembad, een sauna, een grote lap grond en op 10 minuten lopen van de boulevard! Dat is een grote luxe en het mooie is: ik kan dat hier gewoon betalen. In Nederland zou ik daar miljonair voor moeten zijn!’

Kun je iets vertellen over jouw carrière in Spanje?
‘Ja, ik heb eerst in vaste dienst gewerkt in de software- en daarna farmaceutische industrie. Na een mislukte operatie aan mijn arm (een tunnelsyndroom), belandde ik in de ziektewet. Hierdoor raakte in een hele diepe depressie. Deze burn-out heeft geleid tot het besluit om nooit meer voor een werkgever te werken. Dat heeft geleid tot mijn eenmanszaak: We Sell Sales. Ondernemers buiten Europa om te integreren op de Europese markt, een goedlopend bedrijf. Toen ik dat niet meer leuk vond, ben ik een recruitmentbureau begonnen. Wij helpen Europese bedrijven met het
vinden van de juiste kandidaat. In 8 jaar tijd zijn wij enorm gegroeid. Het is een familiebedrijf geworden, iedereen doet dat wat-ie leuk vindt en ik ook. In eerste instantie werkten we online, vanuit huis. We hebben nog een kantoor gehad in Barcelona, maar daar kwamen we bijna nooit. Toen dit pand in Calafell vrijkwam, hebben we daar meteen op ingeschreven.’

 

Wat vind je van de Catalaanse cultuur?
‘Prachtig! Vaak hoor ik dat ze stug zijn, maar ik vind het leuke mensen. Mensen bij mij in de buurt zijn open en aardig en lief, als je je best doet om hun taal te snappen dan nodigen ze je uit voor een hapje, drankje of BBQ. Er is hier heel veel te zien en te beleven, dus ik ben blij dat ik in Catalonië woon.’

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Mis je iets uit NL?
‘Eigenlijk alleen mijn vrienden en familie uit Twente en Rotterdam. Maar ik blijf hier de rest van mijn leven.’

Wat is jouw favoriete eten?
‘Paella en Sushi’

Waarom ben je lid van de Nederlandse Club Tarragona?
‘Ik vind het fijn om in mijn eigen taal contact te leggen en de verschillende verhalen te horen van de mensen. Samen zijn en leuke dingen doen. Ik hoop dat de Nederlandse Club Tarragona nog lang bestaat. Daarvoor moet de club wel verjongen natuurlijk. Door de vacatures bij mijn werk die ik zie, weet ik dat er veel jonge Nederlanders in Tarragona wonen. Dus waarom organiseren we niet activiteiten die hen ook aanspreken, zoals een ondernemersavond of Sinterklaas voor hun vaak nog jonge kinderen? Zou graag zien dat er binnen de club nieuwe enthousiaste vrijwilligers opstaan om dergelijke activiteiten te organiseren.’

 

Bij wie zou jij een kijkje in de keuken willen nemen? Met andere woorden: welk clublid mogen we de volgende keer interviewen?
‘Robbert Faber. Dat vind ik een hele aardige kerel die volgens mij heel veel bijzondere dingen heeft meegemaakt in zijn leven.’

Martin Küpers is geboren in Twente, en volgde de hotelschool in Rotterdam. Hij kwam zo’n 15 jaar geleden naar Tarragona, en is zo’n 10 jaar geleden lid van de Nederlandse Club Tarragona. Samen met zijn vrouw Lonneke woont hij in Calafell. Ze hebben 3 dochters en 4 kleinkinderen. Martin zet zich al sinds de start van zijn lidmaatschap in als vrijwilliger en bestuurslid. Behalve het organiseren van activiteiten, is hij ook de maker van de website van de club en verzorgt al jarenlang de communicatie, hosting en social-media van de club. Vanuit Calafell runt hij de recruitment agency recruit4.work waarin hij professionals in de HR, BPO, IT en Sales aan bedrijven koppelt in heel Europa.