Excursie rondleiding Altafulla Pueblo 5 juni 2021.
Om 11 uur bij de poort van het kasteel in Altafulla Pueblo waren de meeste deelnemers aanwezig. Plus een aantal buitenstaanders die ook aan de rondleiding zouden deelnemen.
We maakten kennis met onze nieuwe leden Letty en Peter die voor het eerst aan een activiteit mee konden doen sinds hun aanmelding.
Onze vrouwelijke gids Nuria vertelde eerst in een uitgebreid verhaal over de Graaf en Gravin (Conde y Condesa) van Tamarit, de eigenaren tot op heden van het kasteel in het dorp en het kasteel aan het strand. Hoe het dorp en het kasteel ontstaan waren, over de goede en slechte tijden waar het dorp en de omgeving gegaan waren etc.
Er ging een man het hek door, naar het kasteel toe, voor het klaarmaken van het kasteel als zomerverblijf van de familie in juli en augustus. Helaas mochten wij geen kijkje nemen. Bezoek is slechts 2x per maand mogelijk in de maanden tussen september t/m juni. Jammer.
Via de poort naast Hotel Gran Claustro kwamen we terecht in de Vila Clos, binnen de stadsmuren. Typische authentieke smalle straatjes, veel trappen en hellingen, een groot plein voor de kerk en mooi gerestaureerde panden. Door een streng beleid van de gemeente is het oude centrum goed geconserveerd gebleven. Nuria is een zeer bevlogen gids met een brede kennis over het verleden van Altafulla, die teruggaat tot in 1600. Op sommige panden zien we een soort vierkante schoorsteen staan, waar echter geen rook doorheen komt, maar die gebruikt werden om over zee uit te kijken of de vissers al op de terugweg waren. Leuk weetje!
Net als het feit dat veel panden een braadpan op dak hebben. Die werden door de architect voor de oplevering aangebracht, in de verwachting (hoop?) dat het de bewoners nooit aan voeding zou ontbreken.
Een ander detail waar we op gewezen werden was een antieke toren en stadsmuur, die deel uitmaken van een particuliere tuin. Iets wat niet opvalt, en dat klopt want ik had het in de 6 jaar dat ik in Altafulla heb gewoond nooit opgemerkt, terwijl de tuin zich vlakbij het medisch centrum bevindt, waar ik toch wel regelmatig kwam.
Na de rondleiding van 2,5 uur met een berg informatie waardoor het ons duizelde, was het tijd voor de lunch op het terras van restaurant Llebeig op Plaza dels Vents in Altafulla Playa.
De tafel stond al klaar voor ons. Tegen de verwachting in mochten we met 10 aan één tafel zitten. Gezellig.
Na een drankje en pica pica vooraf werden de prima voorgerechten geserveerd. Ook de hoofdgerechten en desserts waren tot ieders tevredenheid. De bediening door de vlotte, vriendelijke serveerster liet niets te wensen over. Ook het weer was stukken beter dan tevoren voorspeld.
Al met al een geslaagde excursie, de eerste na een lange lock down. Hopelijk kunnen we nu weer regelmatig iets gezelligs organiseren. Het bestuur kijkt er naar uit.
Klik op foto om deze groter te maken en doorheen te scrollen.