Een dag in het leven: Calçotada

De mensen die Catalonië hebben bezocht, weten misschien wat een calçotada is. Voor de mensen die niet weten wat het is, calçots zijn als lente-uitjes die op open vuur worden bereid en in dakpannen worden geserveerd. Nou, dat is snel uitgelegd. In feite komt er veel meer bij kijken dan alleen het eten van aangebrande uien.

Wie vertelt het verhaal?

Voordat ik je vertel over mijn eerste calçotada ooit, zal ik me even voorstellen. Mijn naam is Sanne Kroeze en ik studeer communicatie aan de Hanzehogeschool. De komende 5 maanden loop ik stage bij Casalunya. En omdat het mijn eerste keer in Catalonië is, kan ik met “frisse” ogen naar tradities (en problemen) kijken. Daarom lees je de komende maanden waarschijnlijk meer van mij. Laten we voor nu beginnen met de calçotada.

Hoe doe je een calçotada

Een calçotada is een typisch Catalaanse traditie. Het wordt meestal in de open natuur gehouden met een groep vrienden en familie. De calçots worden op het vuur bereid en gegeten met een speciale calçotsaus genaamd romesco. Een calçot eten is moeilijker dan je denkt. Het kan dus zijn dat u eerst moet toekijken hoe uw buren het doen, terwijl de techniek van het “schillen” van een calçot enige oefening vereist. De zwarte verbrande laag moet eraf. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door de bovenkant vast te houden, er een hand omheen te leggen en hem dan langzaam naar beneden te trekken. Hierdoor blijft het deel over dat je kunt eten (als je het goed doet).

Nederlandse Club Tarragona

De Nederlandse club in Tarragona bestaat uit, de naam zegt het al, Nederlanders die in Tarragona wonen. Deze club organiseert elke maand verschillende evenementen. In februari was dit de calçotada in Miami Platja bij restaurant La Borda d’en Mane. Niet helemaal op de traditionele manier, maar dat betekent niet dat het minder leuk is.

Samen met een vriend werden we opgehaald door de penningmeester en zijn vrouw in Tarragona. Via de wijnstok hoorden we al dat we de gemiddelde leeftijd flink zouden verlagen. Desondanks werden we met open armen ontvangen en voelden we ons zeer welkom.

Voor alles een eerste keer

Voordat het tijd was voor de dakpannen vol calçots, werd er pan con tomate geserveerd. Ook typisch Catalaans, dit is (geroosterd) brood ingesmeerd met knoflook, tomaat en een goede olijfolie. Dan kon het echte werk beginnen. De calçots en de romesco-saus kwamen op tafel. Ondertussen was de rode wijn niet meer te stoppen. Terwijl je bijna vol zit met de calçots, krijg je nog een bord vol vlees. En om het Catalaanse feest af te sluiten aten we Crema Catalana. Met een gevulde maag en een hoofd vol verhalen werden we afgezet in Tarragona.

Bron: Casalunya

 

 

 

Klik op foto om deze groter te maken en doorheen te scrollen.