Paspoort aanvragen via VFS Global

Paspoort aanvragen via VFS Global in Barcelona

Als je niet naar Madrid wilt gaan voor een nieuw paspoort, dan kan je dat ook bij VFS in Barcelona doen. De te ondernemen stappen en de ervaringen staan hieronder.

Via deze website Paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen als u in het buitenland woont | Nederland Wereldwijd kom je bij een checklist die je in moet vullen.
De checklist begint met het maken van een aanvraagformulier. Daarvoor moet je een account aanmaken en je gegevens invullen. Zorg er voor dat je je paspoort bij de hand hebt, je BurgerServiceNummer (BSN) en je officiële adres uit het certificado de empadronamiento (zie hieronder). Na invulling uitprinten ondertekenen en ook een kopie maken van dit en alle andere documenten die gevraagd worden.
Uit de checklist blijkt welke documenten je moet hebben. Naast het aanvraagformulier zijn dat:
-het bewijs dat je in Spanje woont: (certificado de empadronamiento), niet ouder dan 3 maanden en
-pasfoto´s gemaakt volgens de Nederlandse normen.
Het certificado de empadronamiento moet je halen bij de gemeente. Afspraak daarvoor is soms wel nodig en, als je niet in de rij wilt staan, aan te bevelen. Ik heb gevraagd dat er een stempel en handtekening op werd gezet. Als je goed leest op de hierboven genoemde website dan zie je dat het certificado de empadronamiento niet vertaald hoeft te worden.
Andere documenten dan dit certificado moet je laten vertalen door een beëdigd vertaler. Renée Bernard (zie: About — Interpreting teams) doet dit perfect.

Voor de pasfoto´s wordt verwezen naar fotografen in Barcelona of nog verder weg, maar Andreu Gual www.fotografiaandreugual.com in Tarragona heeft de matrix die Nederland eist op zijn computer staan en de gemaakte foto´s voldoen daar aan.

Heb je alle documenten (origineel en kopie), maak dan een afspraak bij VFS Global in Barcelona. Book an appointment | vfsglobal  Dit ging wat moeilijker dan gewenst. Je moet een account bij hen aanmaken en via dat account de afspraak maken. Het aanmaken van een account ging snel, maar je kan (ik kon) geen afspraak maken. Telefoon geprobeerd: er wordt niet opgenomen. Toen maar de ervaringen van anderen opgezocht op het internet: bedroevend! Ondanks het feit dat anderen geen resultaat hadden, toch maar een email gestuurd. Wonder boven wonder, op 1 mei, een vrije dag in Spanje, een email ontvangen met daarin datum (twee weken later, zoals door mij gevraagd) en tijd.

De ontvangst door VFS is keurig en het personeel vriendelijk. Bij het nemen van de vingerafdrukken werd goed gekeken of deze goed genoeg waren en of het nog beter kon. Bij oudere mensen (het merendeel van de NCT leden) vervagen de vingerafdrukken zo langzamerhand.
Helaas bleek na twee weken dat de afdrukken niet goed genoeg waren. Opnieuw naar Barcelona, voor nieuwe vingerafdrukken die waarschijnlijk niet beter waren dan de keer daarvoor. De VFS medewerker heeft getracht om ter plekke contact op te nemen met de verwerker van de gegevens en toen dit niet lukte heeft hij een mededeling gedaan dat de afdrukken voor de tweede keer zijn opgenomen en het resultaat niet beter kan.

Bijna vijf weken later wilden we toch wel even weten wat de status was van de aanvraag van het nieuwe paspoort. Daarvoor heb je een track & trace-code. Helaas: “geen informatie gevonden”. Contact opgenomen met de Ambassade in Madrid. Daar was het antwoord dat het met trackingnummer via VFS de status kan worden opgevraagd. Merkwaardig dat op een papier met een logo van de Nederlandse overheid via VFS de status wordt opgevraagd. OK, dan maar via de VFS website. Resultaat: geen.
Gelukkig kwam er diezelfde dag een mail van VFS waarin werd gemeld dat we het paspoort konden ophalen.

Conclusie: het werkt allemaal wel, maar contact met VFS gaat wel erg moeizaam. Hun website verdient verbetering (normaal gebruik ik een andere bewoording) en telefoon wordt niet opgenomen. Hun medewerkers aan de balie daarentegen zijn zeer vriendelijk.