PUZZELTOCHT NOVEMBER 2018

Puzzeltocht, geen puzzelrit dit jaar? Nou, we hebben haast meer gelopen dan gereden, dus nee, puzzeltocht is de correcte benaming, vind ik ?.

Vanaf 9.30 begon men binnen te druppelen bij het vertrekpunt de bar El Casal in Esplugues de Francoli. Nadat iedereen een heerlijk kopje koffie had bemachtigd, deelden de organisatoren Elizabeth IJzerman en Carla de Haas de routebeschrijvingen uit en vertrok om 10 over 10 de eerste auto. Voor vertrek ging ieder team nog even op de foto.

De eerste stop kwam al snel. Op een prachtig plekje aan de rivier de Francoli mochten we parkeren en tijdens een wandeltocht door de omgeving moesten er vele vragen worden beantwoord over de grotten en de bron van de Francoli. Een leuk detail waren de 17 niet levende dieren die tegen de helling staan en nogal wat geluid produceren, (je zult er maar wonen) en de 17 fonteinen, de naam van het dorp telt ook 17 letters.

Hierna mochten we weer op weg met de auto richting Les Masies, onderweg allerlei vragen beantwoordend. Bij een groot, prachtig klooster mochten we weer een wandeling maken, op zoek naar de antwoorden. Na het klooster reden we naar het Castell de Riudabella, waar ons tijdens de tussenstop een leuke verrassing wachtte. Een wijnproeverij in de Ridderzaal. Heel bijzonder.

Interessant om te horen, als ik het goed begrepen heb, is dat het kasteel nog in particuliere handen is en door die familie ook wordt bewoond. Zij zijn ook de wijnmakers van de wijnen die we mochten proeven.

Na dit gezellige intermezzo gingen we weer op weg. Maar niet voor lang. Parkeren op een grote modderige parkeerplaats en het dorp inlopen om weer wat vragen te beantwoorden. Sommigen, die minder goed ter been zijn, bleven bij de auto’s wachten op degenen die aan het zoeken waren. En dat duurde wel even!

En de laatste stop met nog de nodige vragen, was bij Restaurant des Torrents. Na een aperitiefje in de tuin kregen we een lekkere lunch in het traditionele, typisch Catalaanse restaurant.

De lunch werd afgesloten met de prijsuitreiking. Robbert en Martieneke Faber bleken de grote winnaars te zijn en mochten dolblij de bekers in ontvangst nemen. Regel is dat de winnaars de tocht volgend jaar mogen uitzetten. Robbert, als nieuw bestuurslid stelde direct al een wijziging voor, dat de rit volgend jaar door een willekeurig lid mag worden georganiseerd, hij laat de eer graag aan iemand anders. Helaas dienen hier een aantal procedures aan vooraf te gaan, dus Robbert en Martieneke jullie mogen het volgend jaar organiseren. Veel succes.

Elizabeth en Carla hartelijk dank voor jullie organisatie, heel goed gedaan. We hebben weer een prachtig stukje Spanje beter leren kennen. De herfstkleuren waren overweldigend en we hebben ook meer inzicht in de geschiedenis van deze omgeving gekregen.