Salou is een gemeente van de comarca van Tarragonès, in de provincie Tarragona in Catalonië, in Spanje. De stad ligt op ongeveer 10 km van Tarragona en Reus op de Costa Dorada en 112 km van Barcelona. De stad heeft vele stranden, onderbroken door rotsachtige inhammen. Een van de belangrijkste attracties is het PortAventura-resort met inbegrip van Ferrari Land en het PortAventura Caribe Aquatic Park, voorheen eigendom van NBC Universal. Salou is een toeristische bestemming dankzij het Middellandse Zeeklimaat en kent vele toeristische faciliteiten. Salou is ook uitvalsbasis voor de Catalaanse ronde van het World Rally Championship.

 

 

Al in de Oudheid gebruikt als een haven door de Grieken, die de plaats Salauris noemden, en de Romeinen, bleef de stad later een belangrijke plek in de geschiedenis innemen, toen in 1229 de vloot van Jacobus I van Aragón vanuit de haven van Salou vertrok om Majorca te veroveren waardoor het Koninkrijk Majorca ontstond. In 1286 vertrok Alfons III van Aragón uit dezelfde haven om Minorca te veroveren, het laatste eiland van de Balearen dat nog in handen was van de Moren. Later werd Salou een piratennest. Daarna werd het als een onveilige plaats beschouwd, dus in 1530 besloot de aartsbisschop van Tarragona om een nieuwe verdedigingstoren, nu genaamd Torre Vella op te richten. In 1865 leidde de opening van het station naar nieuwe ontwikkelingen, hetgeen, indirect, honderd jaar later tot een groei van het toerisme de toenemende welvaart van de stad heeft geleid.

 

Salou werd op 30 oktober 1989 bestuurlijk gescheiden van Vila-seca (tot die tijd ook wel Vila-seca i Salou genoemd), door een beslissing van het hooggerechtshof van Spanje.

De Salou Promenade (Passeig Jaume I) is een van de bezienswaardigheden van Salou en loopt rechts langs de kust grenzend aan het Llevant-strand, het grootste strand van de stad. Andere stranden zijn Platja de Ponent, Platja dels Capellans, Platja Llarga en Cala Crancs.

Men kan van strand naar strand lopen over een loopbrug langs de Middellandse Zee.